RUUMILOOJAD: tegutsedes tarkuse ja kirega | to lead with passion and wisdom

Wednesday, February 17, 2010

Ühe peatüki lõppedes


Eelmise aasta septembrikuus alustasid 23 erineva valdkonna eestvedajat ühist rännakut kaasava juhtimise teekonnal. Kaasava juhtimise arenguprogrammi üldiseks sihiks oli tõsta osalejate kaasamisalast juhtimisvõimekust ning valmisolekut erinevaid meetodeid rakendades ise erinevaid kaasamipsrotsesse algatada ja juhtida. Selja taga on rikkalik kogemus nii osalejatele kui ka programmi ellukutsujatele. Veebruari esimestel päevadel tehti programmist kokkuvõtteid, vaadati tagasi oma õppimisteekonnale ning seati sihte tulevikuks.

Mõned märkamised:
- inimeste mitmekesisus loob äärmiselt rikkaliku ja teineteist toetava õppimiskeskkonna. Erinevused on justkui väetis, mis toetab uute perspektiivide avastamist ja õppimist oma kaaslastelt. Mis sünnib vestlusest, kus oma pikaajalisi juhtimis-ja ettevõtluskogemusi jagab meie programmi vanim osaleja alles oma organisatsiooni loomist alustavale programmi pesamunale? Või, millised perspektiivid avanevad siis, kui haridusest kirglikult hoolivad inimesed otsivad võimalusi muuta oma lapse kooli paremaks?
- koosloomine on võime ja valmisolek kaasata erinevaid osapooli ühiselt õppima. See on siiras kutse inimestele jagada neid teadmisi ja oskusi, mis igaühe rikkalikus varasalves olemas on. Kellegi lugu võib inspireerida uutele tegudele. Koolituse kontekstis on tegu huvitava väljakutsega koolitajale: kuidas luua ruum õppimiseks, kus igaüks saab tõeliselt osaleda? Loobuda tahtest oma sõna maksma panna või olla ekspert? Koosloomise protsessis on kõik võrdsed osapooled, kõik on nii õppijad kui ka õpetajad.
- kaasamine algab iseendast, oma valmisolekust olla tõeliselt kohal, algatada olulisi vestlusi, julgust tuua kokku erinevaid inimesi ning valmisolekut luua ruumi, kus tulemused võivad oluliselt erineda sellest, mida esmalt taodeldi. Hea meel, et mitmed osalejad on oma organisatsioonis või kogukonnas algatanud pisemaid või suuremaid kaasamisprotsesse.

Kirjutaja suurim rõõm oli näha, kui vägevad on inimesed. See vägevus avaldub ruumis, mis on avatud õppimiseks ja osalemiseks. Meis kõigis on peidus uskumatult palju ressursse, mida aga sageli igapäevaelus rakendada pole võimalik. Nii on kuidagi tekkimas pisike unistus sellest, et inimestena saame töötada ja tegutseda seal, kus oma mina ei pea koos üleriietega varna riputama. Saame tõeliselt osaleda ja luua koos soovitud tulevikku.

Kuidas edasi?
Ühele peatükile järgneb teine. Peagi avame kaasavat juhtimist käsitleva veebikeskonna, kus iga huviline saab koguda väärt noppeid enda kaasamisalase juhtimispraktika rikastamiseks. Samuti loodame, et peagi käivituvad uued programmid, kus kõikidel huvilistel on võimalik osaleda.

Hoiame sidet!

Piret

2 Comments:

  • congratulations on wrapping up the program. I was so touched to be a part of it, and I speak often of the stories of Estonia and the work you are doing. Please extend my greetings and best wishes to Robert and Ivika and everyone in the program! See you again!

    By Blogger Chris, at 10:54 AM  

  • Kõlab põnevalt! Jään huviga ootama uut veebilehte.

    By Blogger Aivar Ruukel, at 7:13 AM  

Post a Comment

<< Home